Chi kung, voeten, schoenen…

Onlangs hadden we een hele les over chi kung voor je voeten.

Als je voeten zich niet lekker voelen, voelt je hele lijf zich niet lekker. Denk maar aan koude voeten. Of als je pijnlijke voeten hebt – dat kan je hele humeur bederven. Logisch wel: voeten hebben reflexzones naar het hele lichaam. Alle organen kun je beïnvloeden via je voeten. En diverse belangrijke meridianen (energiebanen) beginnen of eindigen in de voeten. Onder andere de blaas-, nier-, milt-, maag-, galblaas- en levermeridianen. Verder beïnvloedt de stand van je voeten de houding van je hele lichaam.

Sommige mensen beschouwen hun voeten als hun laagste onderdanen. Die bevinden zich laag bij de grond, ver verwijderd van hun heerser (het hoofd). Die onderkruipsels krijgen weinig aandacht, en zitten vaak opgesloten in een dwangbuis. Ingepakt in lagen leer of plastic. Ingesnoerd door veters en riempjes. Totdat ze gaan protesteren en de hele struktuur van het lichaam onderuit halen…

Wat doen we bijna allemaal? Dag in dag uit lopen op dezelfde schoenen… op dezelfde, gebruikelijke manier… op dezelfde, keiharde ondergrond (vlakke stoeptegels, straatstenen, asfalt, egale vloeren). Zo stamp je het er wel in: de ongezondheid in je voeten.

Tijdens de chi kung les deden we allerlei oefeningen voor de voeten. Voelen… wroeten… duwen… balanceren… draaien… verlengen… stretchen… spannen… ontspannen… Ik ga de oefeningen hier niet herhalen, dat komt in een van de volgende lessen wel weer een keer terug.

Van groot belang: wat je aan je voeten draagt. Tijdens chi kung draag je gewoon comfortabele sokken, of sloffen, of gemakkelijke schoenen. Maar de rest van dag? In de groep waarin ik jarenlang chi kung leerde, hadden we het vaak over schoenen. Als je veel chi kung, tai chi, e.d. doet, worden je voeten na verloop van tijd sterker, breder en beweeglijker. En krijg je behoefte aan passend schoeisel.

Zelf heb ik eindeloos geëxperimenteerd. Met soldatenkistjes. Bergschoenen. Trekkingschoenen. Sportschoenen. Wolky, Meindl, Scarpa, Bommels, Ecco, Mephisto, Clarks, Teva, tai chi schoenten, en ga maar door. En nu draag ik graag…

Crocs
Crocs: die klompachtige schoenen met gaten erin. Zo te zien van vrij grof rubber, maar in werkelijkheid gemaakt van een gepatenteerde kunststof. Ze wegen bijna niks – maar een fractie van het gewicht van normale schoenen. M’n oude bergschoenen wegen bijna 10 keer zo veel. Die gewichtsbesparing scheelt je een boel energie! Men heeft gemeten dat een kilo gewicht aan je schoenen je meer energie kost dan 5 kilo extra gewicht in een rugzak. Da’s misschien handig om af te vallen of je beenspieren te trainen, maar niet als je licht en energiek wilt lopen…

Steeds vaker vragen mensen: waar kun je die rare schoenen kopen? Hier vind je een lijst met Crocs verkoopadressen in Amsterdam. Crocs zijn verkrijgbaar in diverse modellen en allerlei kleuren. En nu ook in smalle damesmodellen. Natuurlijk bestaan er ook imitaties. Merkloze uit China – gezien op de Ten Cate markt. En met merknamen als: Holey Soles, Quark Shoes, Waldies, NozinZ, Dawgs Clogs, Payless’s Airwalk Compel, Shaka Kona. Maar Crocs zijn het makkelijkst verkrijgbaar.

Let wel: het is uiterst belangrijk om de juiste maat te kopen. Je moet ze niet passen als andere schoenen. Want ze moeten heel los zitten. De zijkanten van je voet mogen de zijkanten van de Crocs niet raken. Je tenen mogen nooit de neus raken. Er moet een vinger kunnen tussen je hiel en het hielbandje. Dus: los, ruim, luchtig. Nergens druk. Dit het grote verschil met ander schoeisel. Je wilt de Crocs helemaal niet voelen. Nergens. Dus pas ze aan met warme, een beetje opgezette voeten (aan het eind van de middag bijvoorbeeld) en onthoud deze tips.

In het begin moet je wellicht even wennen aan het losse, ruime voel. Je denkt dat je ze verliest of uitschopt. Maar ze zijn zo licht, dat ze je voet perfect volgen. En door de hielbandjes blijven ze goed zitten. Ik kan er op hardlopen! Sylvie vond het eerst niks, maar heeft er nu zelf 3 paar, en zegt dat ze nooit meer iets anders wil.

Nog iets. Die Crocs hebben gaten… Daar komt frisse lucht doorheen, maar ook koude en wind. Daarvoor hebben we een oplossing..:

Leren sokken

Tijdens chi kung training draag ik die leren sokken vaak. Eigenlijk zijn het laarsachtige sloffen. Ze komen uit Turkije of Marokko en heten daar ‘khuffs’. Ideaal om te dragen in Crocs als het koud is of waait. Omdat mensen me steeds weer vragen waar je die leren sokken kunt kopen, hier wat adressen (zonder garantie over de juistheid).

  • Shirdak, Prinsengracht 192, Amsterdam, 020-626 68 00 (rood, zwart, online prijs ca. 21 euro)
  • Reyhan Schoenmakerij, De Clerqstraat 62, Amsterdam, 020 – 6895487 (weinig keus, prijzen wisselen van 8 – 20 euro…).
  • Ottomania, Warmoesstraat 22, Haarlem, 023 – 5420326 (meer keus, ca. 15 euro).
  • Maktaba Risala, Hoefkade 215, Schilderswijk, Den Haag
  • Al Motahajiba, Javastraat 45, Amsterdam, info@almotahajiba.nl (grote maten)
  • Dilara Boekhandel, Oosterse Markt Hal 31, No 204, Beverwijk (10 euro, ook via hun website)
  • Leren Sokken, online winkeltje (smal model, voor smalle voeten, € 13)

Als je die leren sokken koopt..: Er bestaan versies. Van dik, dun, en heel dun leer. Ik heb ze allemaal. De dunne slijten na een paar weken dragen al zichtbaar. De dikkere gaan al drie jaar mee, en zijn nog prima, zelfs na dagen wandelen op het strand en door de duinen.

Bijna blootsvoets

Een paar dagen geleden, met die zomerse temperaturen, ging ik weer blootsvoets het park in. Nou ja, bijna blootsvoets. Op die leren sokken heb je vrijwel hetzelfde gevoel als met blote voeten. Maar net een beetje beter beschermd tegen kou + steentjes + doorntjes + teken.

Ik (maar ja, ben nou eenmaal een vreemde snuiter) krijg altijd een blij gevoel van dat op (bijna) blote voeten lopen. De oneffenheden voelen van het gras, mos, zand, takjes, steentjes… elke stap geeft je een andere ondergrond. Dus bij elke stap moet je voet zich noodzakelijkerwijs aanpassen aan de ondergrond. Dat vergt aandacht.

Da’s niks als je haast hebt, maar kan heerlijk voelen als je meer meditatief, bewust loopt. In direct contact met de aarde. Dat verschilt enorm van het standaard stappen op altijd maar dezelfde ondergrond. Het traint je gevoeligheid, evenwicht en coördinatie. ’t Versterkt de spieren van je voeten en enkels. En geeft je voeten een gratis voetmassage.

“Volgens mij is wandelen de allerbeste vorm van chi kung”, zei Fernando, een Spaanse vriend en leraar in chi kung en de vechtsport wing chun.

Net heb ik een schoen ontdekt voor mensen die het bijna blootsvoets lopen wel aanspreekt.

Vibram Fivefingers

Vibram Fivefingers

De Italiaanse Vibram ‘Fivefingers’ en ‘Glove’ schoenen hebben niet 1 neus, maar 5 tenen! Met een bewegelijke vibramzool eronder. Voor een superieure bewegingsvrijheid. En bescherming tegen bezeren of stoten. Fivefingers kun je krijgen in allerlei kleuren, zijn gemaakt door Vibram. Op dit moment in Nederland nog nergens verkrijgbaar. Maar wel te bestellen via Globetrotter, Hike-A-Way, Lizard. Sommige (voormalige blootsvoets) hardlopers zweren erbij en lopen zelfs marathons op de Fivefingers.

Op 18 april had ik er een stel in huis, heel snel na een online bestelling bij Globetrotter. Hoe ze in de praktijk bevallen? Binnenkort vind je hier een testverslag van de Vibram Fivefingers.

Andere “blote voeten schoenen” of  “barefoot shoes”

Typische kenmerken: dunne zolen, geen verhoogde hak, brede neus, soepel, lichtgewicht. Ze krijgen steeds meer bekendheid. En het aantal merken en modellen nam de laatste jaren flink toe.

Teensokken

Niet al je tenen bij elkaar persen in een sok, maar ze elk hun bewegelijkheid geven – dat kan door teensokken te dragen. Ze kunnen je ‘voetbewustzijn’ vergroten, eenvoudig omdat je elke teen beter voelt. Elke teen heeft zo meer bewegingsvrijheid en je voeten krijgen de kans om hun optimale vorm te krijgen. En alleen dit soort sokken passen in de Vibram Fivefingers schoenen.

Goedkope teensokken kun je vinden op de markt. Hier vind je online teensokken van katoen met elastan. En hier meer geavanceerde teensokken met antibacteriëel zilver, houtskoolgaren, antislip en coolmax.

Voordat ik het vergeet… om qigong te beoefenen, hoef je echt geen khuffs, Crocs, Fivefingers of teensokken te kopen! In principe kan het op elk soort schoeisel, van sloffen tot sportschoenen. Ook op sokken of blote voeten. Alleen op hoge hakken lijkt het me een te grote uitdaging…

Advertentie

11 gedachten over “Chi kung, voeten, schoenen…”

    1. Ik ben Henk Sipers en loop nu al een paar maanden op de five fingers. Meestal 1 of 2 maal per week en de rest gewoon met hardloopschoenen. Ik werd benaderd door de importeur om ze te proberen. Ben nu aan het trainen voor een marathon over 4 weken op de Five fingers.
      Waarschijnlijk de Mergelland marathon 2009 in Meerssen in mijn Zuid-Limburg.
      Als ik meer dan 10 km erop hardloop draag ik wel de teensokken i.v.m. het schuren. Met hardloopschoenen kan ik ook niet zonder sokken lopen.
      Wil je meer hierover weten lees op mijn site
      http://www.adventure-runner.tk en
      kijk dan bij laatste nieuws 2009

      succes

      HENk

      1. Hallo Henk Sipers,

        ik ben voor school bezig met een verslag over productontwikkeling. Als onderwerp de five fingers van vibram..

        Wilt u misschien een aantal vragen voor mij beantwoorden over het gebruik van de five fingers.

        Hoop van u te horen, met vriendelijke groet

        Lisa Peters

  1. Of ze bevallen, de Vibram Five Fingers?

    Het is soms een gepriegel om ze aan te doen. Dan wil een eigenwijze teen er gewoon niet goed in…

    Binnen – tijdens chi kung beoefening bijvoorbeeld – vind ik het heerlijk om ze te dragen.

    Buiten ook – op zachte ondergrond. Op zand, schelpen, rotsen, gras, mos, enzovoorts lopen ze fantastisch. Net of je op blote voeten loopt. Maar dan wel met bescherming. Dunne bescherming overigens, want een flinke doorn gaat gemakkelijk door de Vibramzool heen. Maar toch voelt het behoorlijk veilig. Ook bij het klauteren over rotsen.

    Loop ik er urenlang op, dan voel ik echt m’n voeten wel. Je gebruikt toch veel meer spieren dan op gewone schoenen.

    Op asfalt en tegels vind ik het niks – veel te hard om lekker te lopen, ook al pas ik m’n looptechniek aan. Pijnlijk na een poosje.

    De oplossing? Op harde ondergrond lopen op Five Fingers in grote Crocs… en die Crocs uittrekken op zachte ondergrond. De Crocs wegen bijna niks, dus meenemen is geen probleem.

    Ook kun je comfortabele slippers dragen onder de Vibrams…

    Op natte ondergrond leveren ze gauw koude voeten op. Want het materiaal tussen de tenen en bovenop is van cordura nylon. Dat wordt nat, en koelt je voeten af. Tijdens deze natte zomer heb ik er dus veel minder op gelopen dan ik had gehoopt. Volgend jaar beter.

    Wat me ook wel bevalt: de reacties van mensen. De meeste mensen lachen erom en reageren geïnteresseerd. Een mevrouw zei fysiek onpasselijk te worden toen ze m’n Vibram Fivefingers zag :-)

    ’t Heeft wel iets aapachtigs als je ze draagt. Eigenlijk horen er heel harige benen/broekspijpen/beenwarmers bij…

  2. Hallo Iedereen,

    In het verhaaltje werd er duidelijk aangegeven dat ‘khuffs’ een hoge toegevoegde waarde heeft voor Chi kung. Wij zijn een aantal studenten en verkopen de ‘khuffs’ ook. Het kan inderdaad goed worden gebruikt voor Chi kung, Yoga en dergelijke. Het heeft een hoge kwaliteit, want het is gemaakt van kalfsleer en gaat dus lang mee. Bent u geïntereseerd in de ‘Khuffs? Laat ons het weten, voor een klein bedrag hebben we ze voor u beschikbaar.

    Groeten,
    lerensokken

  3. Vibram Five fingers zijn in dieverse winkels te koop in nederland. De grootste collectie vind je bij de Trek Outdoor in Hoorn of via het net
    www. 5fingers.nl Daar hebben ze eventueel ook teen sokken in diverse typen voorradig.

    groeten Jeroen

  4. Ja, op blote voeten is het lekkerst. Als het kan tenminste. Tot mijn grote afschuw hebben ze bij mij in de buurt op een gegeven moment de wandelpaden in het bos allemaal verhard met eerst kunststof doek, dan een dikke laag puin en een laagje er overheen. Keihard dus. Je mag vooral geen contact met de aarde hebben, zo lijkt het. Mensen met een betegelde tuin zul je niet horen klagen maar als gevoelig typje merk ik dat ik op die paden niet kan aarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s