Ziekte van Parkinson en chi kung/qigong

Hoe zinvol is chi kung/qigong voor mensen met de ziekte van Parkinson?

Een aantal jaren geleden hoorde een goede vriend van me opeens dat hij de ziekte van Parkinson had. Al gauw bleek dat de medische wereld de ziekte van Parkinson als ongeneeslijk beschouwt. Dus ging ik – van nature een alternatieve speurder – op zoek naar andere mogelijkheden. Weken zoeken op het internet leverde slechts beperkte resultaten op. Met homeopathie, acupunctuur, voedingsaanvullingen, lichaamswerk, Reiki (enzovoort, enzovoort, enzovoort) blijkt het soms mogelijk om – tijdelijk – de symptomen wat te verlichten. Maar genezing… nee.

Uiteindelijk ontdekte ik de aanpak van Janice Walton-Hadlock uit de VS. Gebaseerd op Chinese geneeskunde, maar met een heel bijzondere insteek. Haar (gratis) handboek was verhelderend en inspirerend – heel anders dan de gebruikelijke deprimerende publicaties over deze ernstige kwaal.

Normaliter zeggen medici dat de ziekte van Parkinson onstaat doordat de hersenen niet goed meer functioneren. Deze aanpak stelt echter (door mij nu bewust heel vereenvoudigd beschreven): ergens in het lichaam zit een blokkade, een trauma. Die verstoort bepaalde energiestromen door de meridianen, waardoor de hersenen niet goed meer functioneren. Hef de blokkade op, dan kan er langzaam herstel op gang komen. Dat opheffen van blokkades gebeurt niet met acupunctuur, maar met de methode “Forceless Spontaneous Release” (FSR), ofwel “Yin Tui Na”.

Janice Walton-Hadlock specialiseerde zich helemaal in de behandeling van Parkinson via FSR. En meldde hoopgevende resultaten. Echte genezing zelfs. Maar: uitsluitend bij mensen die nog geen medicijnen tegen de kwaal gebruiken.

De informatie klonk zo hoopgevend, dat we besloten om er iets mee te doen. We vonden een bevriende Amsterdamse theapeute bereid om FSR samen met mij te gaan leren. Het liep iets anders: zij leerde de methode en ik was haar proefkonijn (ook al heb ik de ziekte niet). Voor training ging ze bovendien naar het centrum van mevrouw Walton in de VS. Ze oefende verder op mij, de vriend met de kwaal, en geleidelijk ging ze ook anderen behandelen.

Andere mensen raakten erbij betrokken. Een vaak optredend probleem: veel therapeuten die de methode leren, doen dat naast, of vermengd met andere methoden. Wat, volgens Janice Walton-Hadlock, meestal niet effectief is. Voor zover ik weet is er momenteel 1 therapeute in Amsterdam die werkt met Yin Tui Na voor mensen met Parkinson.

Als je symptoombestrijding wilt doen, kun je overal terecht. Maar als je genezing wilt (van deze “ongeneeslijke” ziekte), zou je de therapeut eerst dit kunnen vragen: “Gelooft u dat ik van Parkinson kan genezen?”…

Voor wie alles over deze methode wil weten, hier een link naar DE organisatie op dit gebied: The Parkinson’s Recovery Project: pdrecovery.org

Lees vooral hun bijzondere handboeken die je gratis (!) kunt downloaden:

Wie het geld en de tijd heeft, kan overwegen om de beschreven behandelingen heel intensief in Amerika te ondergaan. Dat kan bij het Parkinson Recovery Team.

Wie er in Amsterdam mee aan de slag wil, kan terecht bij de Amerikaanse yin tuina beoefenaar en acupuncturist Chris Ells, die af en toen naar Nederland komt.

Om teleurstellingen te voorkomen, nogmaals: deze speciale aanpak is uitsluitend mogelijk voor wie nog geen medijnen gebruikt. De redenen daarvan lees je in “Once Upon A Pill“.

Ik ben zelf destijds niet verder gegaan met de methode, omdat mijn hart meer lag bij het geven van chi kung trainingen, dan bij het geven van therapie. Ik had toen wel het vermoeden dat chi kung een grote rol kon spelen bij deze aanpak. Binnen het PD Recovery Project lag de nadruk in die tijd helemaal op het experimenteren met en onderzoeken van Yin Tui Na. Nu ziet men chi kung inderdaad als een waardevolle aanvulling.

Volgens de nieuwste versie van het handboek speelt zelfwerkzaamheid van de patiënten een grote rol. De Yin Tui Na therapie blijkt het succesvolst bij mensen die zelf intensief aan de slag gaan met hun voorstellingsvermogen, intentie, aandacht, lichaamsbewustzijn, enz. En dat is precies wat we doen bij de chi kung lessen.

Wil je meer weten, kijk dan op chi kung en de ziekte van Parkinson

Advertentie

3 gedachten over “Ziekte van Parkinson en chi kung/qigong”

  1. Via via heb ik jullie website gekregen en was onmiddellijk geboeid. In februari 2006 hebben ze bij mij de ziekte van Parkinson vastgesteld bij middel van een D.A.T scan. Er is een tekort aan dopamine in de linker hersenhelft. Bijgevolg is de motoriek van de rechterzijde verstoord, vooral mijn rechterarm en hand. Fijne motoriek is moeilijk zoals schrijven, iets loslaten, enz. Mijn lichaam voelt stram aan. Bij het wandelen voel ik een lichte remming in mijn rechterbeen en bij de eerste kilometer voel ik druk op mijn borstkas. Psychologische klachten: Angst om wat komen zal. Moeite om beslissingen te nemen. Angst om in geldnood te komen. Minder werklust. Onzeker geworden in bijna alles.
    Bij het vernemen van de ziekte ben ik zwaar depressief geweest. Heb een half jaar antidepressiva genomen (afexor – exel 75gr.). Sinds 18/05/2006 neem ik azilect als ondersteuning voor mijn eigen dopamine aan te maken.
    Mijn vraag is of ik in aanmerking kom voor jullie behandelingsmethode en wat dit praktisch inhoud. Ik ben bereid nog meer informatie te sturen indien nodig.

    Vriendelijke groeten,
    Raymond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s