Chi kung beoefenaar doorgemeten op Fitnessvakdagen

Je kunt wel denken dat je door chi kung gezonder wordt, maar is dat ook objectief meetbaar? Voor zover ik weet, is er in het buitenland wel, maar in Nederland nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van chi kung of qigong op de gezondheid.

Dan doe ik het zelf maar. Kleinschalig. Dus zaterdag 13 oktober naar de Fitnessvakdagen in Utrecht om mezelf een beetje te laten testen en meten.

Niet via fitnessapparatuur. Wel via meetapparatuur. “Meten is weten” zegt een van de brochures op de beurs. Een paar minuten na zit ik al bij een dame die me de Polar BodyAge test demonstreert. Aan de hand van een aantal metingen berekent speciale apparatuur je BodyAge in vergelijking tot je chronologische leeftijd. Daarna volgden nog een aantal metingen bij andere stands. Hier de resultaten.

 • Chronologische leeftijd: 55.
 • BodyAge: 48.
 • Maximaal haalbare BodyAge: 47.
 • Echte Leeftijd: 45,6
 • Metabolic age: 40.
 • Basal Metabolic Rate: 6452 kJ, 1542 kcal
 • Gewicht: 61,2 kg
 • Bloeddruk: 76/122mmHG
 • BMI (Body Mass Index): 19,5
 • Percentage lichaamsvet: 10,7%
 • Visceraal vet: 6
 • Totale lichaamswater 63%
 • Spiermassage: 51,9 kg
 • Cardiovasculaire conditie ofwel max. zuurstofopname (VO2max): 53,0 ml/kg/min (“uitstekend”).
 • Electrocardio portrait score: 4,9 (max. 5)
 • Cardio Stress Index value: 20% (max. 100%)
 • Hartslag in rust: 63
 • Fitnessniveau: 8 (max. 10)
 • Carotenoïde huidscore: 64.000
 • Cholesterol: heel laag.

Hieronder een toelichting.

Echte leeftijd

Mijn chronologische leeftijd is 55. Volgens de PolarTest is mijn BodyAge: 48 en mijn “Maximaal haalbare BodyAge”: 47. Volgens tests die je kunt doen op http://www.echteleeftijd.nl of http://www.realage.com is mijn “Echte Leeftijd”: 45,6 jaar. En dan is er ook nog een “Metabolic Age” van 40. Wat heb je als mens toch een boel leeftijd :-)

Bloeddruk

Mijn systolische (boven-) bloeddruk was nu 122 mmHg, en de diastolische (onder-)bloeddruk was 76 mmHg. Voor de bovendruk geldt 120 – 129 als normaal, en voor de onderdruk 80 – 84. Mijn bovendruk was dus net niet optimaal. Maar bloeddrukken variëren nogal, afhankelijk van de omstandigheden en je lichamelijke toestand. De enorme drukte en geluidsoverlast had wellicht enige invloed. Eens kijken of ik de systolische ook optimaal kan krijgen.

Lichaamsvet

Vetpercentage: 10,7% – 11,4% (afhankelijk van de apparatuur & tijdstip van de dag). Bij dit percentage staat: “aanbevolen voor atleten”. (Bodybuilders hebben zo’n 3 of 4% vet, mensen met overgewicht meer dan 26%).

Buikvet

Ofwel “visceral fat rating”: 6. Dit zit rond je buikorganen. Een score van 13 tot 59 betekent: te veel ongezond vet.

Lichaamswater

64%. Het “Total Body Water” percentage omvat de totale hoeveelheid vloeistof in je lichaam. Een gezonde score voor mannen is 50 tot 65 %, atleten zitten daar (door hun grotere spieromvang) vaak zo’n 5 % boven.

Cardovasculaire conditie

Ofwel maximum zuurstofopname (VO2max): 53,0 ml/kg/min. Voor mijn leeftijdscategorie geldt dat als “uitstekend”. “Cardiovasculaire conditie is het vermogen van hart, longen, en het circulaire systeem om werkende spieren efficiënt van zuurstof en voeding te voorzien. Vanuit het gezondheidsperspectief is cardiovasculaire of aërobe conditie de belangrijkste van de fitnesscomponenten”.

Basal Metabolic Rate

BMR: 6452 kJ, 1542 kcal – gemeten met Tanita apparatuur. BMR staat voor het dagelijkse minimum niveau van energie of calorieën dat je lichaam nodig heeft als het rust om goed te functioneren. Zo’n 70% van de calorieën die je dagelijks opneemt, gebruik je voor je BM.

Metabolic age

De mijne zou 40 jaar zijn. Dat betekent volgens Tanita dat mijn Basal Metabolic Rate overeenkomt met het gemiddelde van mannen van 40. Tjonge jonge.

Hart…

 • Electrocardio portrait score: 4,9 (max. 5)
 • Cardio Stress Index value: 20% (max. 100%)
 • Hartslag in rust: 63,
 • Fitnessniveau: 8 (max. 10).

Dit werd gemeten met apparatuur en software van Energy-Lab Technologies. Het meet o.a. “heart rate variability” en produceert een 3-dimensionale afdruk van de stressbestendigheid van je hart. Met dat hart van mij zit het wat dat betreft wel goed.

Carotenoïde anti-oxidanten

Mijn “carotenoïde huidscore” werd gemeten met Nuskin’s Pharmanex BioPhotonic Scanner. Via een laser meet het de hoeveelheid “carotenoïde anti-oxidanten” in de huid. Hoe hoger de score, hoe groter de hoeveelheid anti-oxidanten in het lichaam zou zijn. De gemiddelde score zou liggen rond de 20.000 eenheden. Zware rokers en mensen die weinig fruit eten, hebben de laagste scores.

Het apparaat toonde bij mij een score van 64.000. Toen gebeurde er iets grappigs. De dame, die de meting deed, slaakte een kreet, en riep er allemaal andere mensen van de stand bij. Ze keken ongelovig naar de grafieken op het computerscherm, en begonnen me toen handenschuddend te feliciteren.

Daarna kwamen de vragen. Vooral over welke voedingsaanvullingen ik gebruikte (het bedrijf verkoopt er namelijk een aantal). Ik moest ze teleurstellen, want ik gebruik totaal geen extra vitamines, mineralen, of andere voedingsaanvullingen. Ik eet heel gezond, drink elke dag een speciaal, zelfgemaakt super sap, en doe chi kung…

Evenwicht

Al eerder had ik m’n evenwichtsvermogen laten testen. Dat gebeurt op een soort oefentol of balansbord, gekoppeld aan een computer. Op zo’n wiebelding sta je dan een poosje zo stil mogelijk, en de computer laat je zien hoe goed je evenwichtsgevoel is. Mijn evenwichtsgevoel is op zich niet zo goed (komt waarschijnlijk doordat ik een storing heb aan een kant van m’n gehoor), maar mijn balans-herstelvermogen blijkt veel beter dan het gemiddelde.

Nou en?

Misschien vraag je je af: “Wat zeggen die bovenstaande cijfertjes nou eigenlijk?” Goede vraag. Over het algemeen voel ik me behoorlijk goed en gezond – en dit soort tests bevestigen dat alleen maar. Onnodig, maar wel leuk – voor een keer.

Misschien dient het je ter inspiratie. Geloof me: mijn gezondheid is me niet aan komen waaien. Je had me in het verleden moeten zien. Zo’n 25 jaar lang vaak één en al ellende, met grote vermoeidheid, immense hoofdpijnen, slapeloosheid, en overgevoeligheden voor van alles en nog wat. Ondanks alle yoga, meditatie, en alternatieve geneeswijzen waarik aan deed.

Heel wat zaken heb ik moeten veranderen – qua voeding, werk, bewustwording, in- en ontspanning. Wat z’n vruchten zeker heeft afgeworpen. Waar ik heel dankbaar voor ben.

Voor mij was ’t starten met chi kung (qigong) één van de beste dingen die ik ooit heb gedaan. En ik ga lekker door met chi kung. Want dit is nog maar het begin. Ik hou je op de hoogte.

%d bloggers liken dit: