Gelukkiger door chi kung?

Vandaag na de chi kung (qigong) les in Amsterdam Oud-Zuid zitten we met een paar mensen na te praten. De oudste deelneemster – van boven de 80 – vraagt zich af waarom ze zich na de chi kung les altijd zo lekker voelt.

“Chi kung doet iets heel bijzonders, maar ik kan niet benoemen wat het is, en waardoor het komt”, zegt ze. Iemand anders stelt dat het vooral komt door de gefocuste aandacht tijdens de chi kung beoefening. Een man die ook aikido beoefent en doceert, zegt dat het vooral komt door ’t bewegen.

Een lichaamstherapeute stelt dat het bovenal te maken heeft met energie. Met het leren omgaan met je energie. En met bewustwording van je lichaam. Héél je lichaam.

“Eerst wist ik eigenlijk niet dat ik voeten had. Sinds de vorige chi kung les over voeten, heb ik die voetoefeningen elke dag gedaan. Nu heb ik voeten. En ga ik ook mijn benen, dijen en bekken steeds beter voelen”.

Weer iemand anders stelt dat ze zich er op de een of andere manier gelukkiger door voelt. Alle anderen beamen dat.

Wellicht zit het ‘m in de combinatie. Het samenspel van beweging + stille, gefocuste aandacht + lichaamsbewustwording + energie.

2 gedachten over “Gelukkiger door chi kung?”

  1. hallo,
    ik heb een vraagje! Waar kun je in oud-zuid qi gong lessen volgen? Ik zou dit heel graag willen doen!
    groetjes laura

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s